Inovatīvi risinājumi, lai novērstu putnu bojāeju pret stikla fasādēm.

Katru gadu vairāk nekā 100 miljoni putnu iet bojā pret lielām biroju ēku stikla fasādēm vai tiltu un automaģistrāļu barjerām.
Putni, neredzot stikla rūtis, cenšas nokļūt pasaulē aiz tām.

Mācīties no dabas

Zirnekļa tīkls ir sākumpunkts šīs problēmas risināšanā.

Zirnekļi aužot tīklu, izmanto faktu, ka putni var redzēt ultravioleto gaismu. Zirnekļu tīmeklis atstaro UV gaismu. Putni pamana šķērsli, tādējādi zirnekļi veiksmīgi pasargā savu tīklu no putniem.

Risinājums: redzamas un neredzamas logu uzlīmes

Logu uzlīmes bieži attēlo plēsīgos putnus. Pierašanas efekts ir diezgan liels, taču pieredze liecina, ka četru plēsīgo putnu silueti uz kvadrātmetru stikla sniedz samērā labu rezultātu.

Neredzamās logu uzlīmes

Tirdzniecībā esošās logu uzlīmes ir diezgan uzkrītošas un uz ēkām nav ļoti glītas. Tāpēc ir izstrādātas uzlīmes, kas redzamas tikai UV spektrā. Cilvēka acs nevar uzlīmes saskatīt, bet putni tās pamana.

Cilvēka acs nevar uzlīmes saskatīt, bet putni tās pamana

Risinājums: putnu siets


 Putnu siets pasargā putnus no ielidošanas loga stiklā, nebloķējot skatu. Tas sastāv no mušu sietam līdzīga stiklašķiedras mikrotīkla, melna augšējā un apakšējā rāmja, un to var piestiprināt loga augšpusē uz pieskrūvējamiem āķiem vai piesūcekņiem.
Putnu siets darbojas tāpat kā mušu siets. Putni pamana sietu un tajā nelido. To var pielāgot katram logam, sagriežot stiklašķiedru vai noregulējot rāmjus.
Putnu sietu ir izstrādājuši vadošie ornitologi un tas ir grūti saredzams.

Putni pamana sietu un tajā nelido

Risinājums: putnu plēve

Putnu ielidošana stiklā parasti ir problēma, kuru novērtē tikai, kad fasāde ir jau pabeigta. Aizstāt stiklu nav iespējams augsto izmaksu dēļ. Tādēļ šādiem gadījumiem mēs piedāvājam plēvi. Plēve ir arī cilvēkiem viegli pamanāma.

Risinājums: akustiskā spiediena sistēma

Akustiskās spiediena sistēmas izdala ultraskaņu, kas nav dzirdama cilvēkiem. Akustiskā spiediena avoti tiek neuzkrītoši novietoti uz ēkas un tie pasargā putnus no ietriekšanās stikla fasādē.

izdala ultraskaņu, kas nav dzirdama cilvēkiem